Общинска избирателна комисия Стара Загора


РЕШЕНИЕ
№ 228
Стара Загора, 20.10.2015

ОТНОСНО: Протестно писмо от Запрян Куртев – кандидат за кмет на Община Стара Загора, издигнат от ПП „Движение Демократично действие Д3“

В ОИК Стара Загора е постъпило Писмо с изх.№ МИ-15-1416/19.10.2015г. на ЦИК, с което е препратено по компетентност протестно писмо от Запрян Куртев – кандидат за кмет на Община Стара Загора, издигнат от ПП „Движение Демократично действие Д3“. Към протестното писмо е приложена разпечатка от електронна поща.

В протестното писмо са изложени твърдения, че лицето Запрян Куртев - кандидат за кмет на Община Стара Загора, издигнат от ПП „Движение Демократично действие Д3“, не е бил поканен да участва в дебата, проведен в гр. Стара Загора и излъчен по БНТ на 16.10.2015г. от 08:00ч. Твърди за нарушаване на основни права на гражданите на РБ и Конституцията. Върху протестното писмо няма положен подпис на издателя му.

След като се запозна със съдържанието на протестното писмо и приложената към него разпечатка от електронна поща, ОИК Стара Загора установи следното:

Така подаденото протестно писмо няма характер на жалба предвид липсата на основни законови реквизити, поради което не следва да бъде разглеждано като такава.

Така подаденото протестно писмо няма характер на сигнал предвид обстоятелството, че същото съгласно съдържанието му изразява волеизявлението на едно лице, а видно от предоставената разпечатка е подадено от друго лице без доказателства за представителна власт. Ето защо не следва да бъде разглеждано като такъв.

Върху протестното писмо липсва положен подпис. Именно подписът установява, че писмено обективираното волеизявление в един документ е на лицето, което го е подписало. Основавайки се на тази правна характеристика на подписа, в практиката трайно е установено разбирането, че подписът съставлява саморъчно изписване на името на физическото лице или на стилизирана част от него.

Само при това положение, подписът може да осъществи функцията си, а именно да удостовери, че писменото обективирано волеизявление в документа е на лицето което го е подписало.

 Тези съображения съотнесени и към конкретиката на настоящия случай налагат да се отбележи следното:

 Очевидно е, че така подаденото протестно писмо не съдържа подпис за издател- липсва саморъчно изписване на името или стилизирана част от него. При това положение по никакъв начин не може да се направи категоричен извод кое точно физическо лице и в какво качество е подало писмото. Ето защо не може да се установи по категоричен и несъмнен начин авторството на посоченото протестно писмо с оглед преценката за наличието на правен интерес.

Предвид гореизложеното и на основание на чл. 85, ал.4 във връзка с чл.87, ал.1, т.22 и чл. 200, ал.2, т.2 от ИК, ОИК Стара Загора

 

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протестно писмо от Запрян Куртев – кандидат за кмет на Община Стара Загора, издигнат от ПП „Движение Демократично действие Д3“.

Настоящото решение е обявено по реда на чл.87, ал. 2 от Изборния Кодекс и подлежи на обжалване пред ЦИК в срок до 24 часа от обявяването му.

Председател: Теодора Иванова Крумова-Желева

Секретар: Веселина Иванова Андреева

* Публикувано на 20.10.2015 в 20:39 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031 

Решения